Тримата уволнени бивши членове на ръководството на КЗП Иван Френкев, Велина

...
Тримата уволнени бивши членове на ръководството на КЗП Иван Френкев, Велина
Коментари Харесай

Бившето ръководство на КЗП: Сезирахме европейските институции заради безскрупулното ни отстраняване

Тримата уволнени някогашни членове на управлението на КЗП Иван Френкев, Велина Велинова, Николай Мравов изпратиха своя позиция до медиите.

 

В нея те споделят:

 

" Ние, някогашните членове на Комисията за отбрана на потребителите, които бяхме безскрупулно отстранени от служебното държавно управление на президента Румен Радев, сезирахме европейските институции за случая - Европейска комисия, Европейски парламент, Организация за сигурност и съдействие в Европа, Съвет на Европа.
Ще търсим правата си по правосъден път и у нас.

Отстраняването ни беше осъществено без съображение и в жестоко нарушаване на закона, което е безспорен казус в цялата история на администрацията в България и е образец за недодялан политически реваншизъм.
С по този начин осъщественото предварително освобождение служебното държавно управление на президента Румен Радев е напът да вкара и нов термин - " отназначен " - човек, който е отхвърлен без съображение, нито е уволнен, нито освободен, тъй като няма претекстове и законово съображение.
Още по-скандален е фактът, че това се случва точно с Комисията за отбрана на потребителите, тъй като тази институция, включително и в лицето на нейните членове, има извънредно виновна роля за отбрана на потребителите, която е уредена в Договора за действие на Европейския съюз. Именно поради това конституирането на състава на Комисия за отбрана на потребителите, както и аргументите за предварителното освобождение на някой от членовете й, са императивно и изчерпателно регламентирани в Закона за отбрана на потребителите.

Освобождаването ни беше предшествано от гнусна акция по дискредитиране на работата на Комисията с дейното присъединяване на министъра на стопанската система и промишлеността. Освен че съставлява образец на невиждана политическа разпра, предварителната ни промяна с нов състав е и нарушение на правилото на господство на закона със съществени юридически последствия, имайки поради обстоятелството, че Министерски съвет и министър-председателят заобикалят закона. С отстраняването ни служебното държавно управление нарушава и правото на Европейския съюз, защото ясно се показва, че един регулаторен орган с 5 годишен мандат може да бъде напълно сменен без съществуването на основателни аргументи, което пък слага под подозрение годността му да реализира функционалностите си по отбрана на потребителите в осъществяване на европейските правила.

Освен че погазва жестоко закона, с отстраняването ни служебната власт е напът да провали работата на една комисия, която потвърдено се грижеше за ползите на българските консуматори.
Като членове на отстраненото без претекстове и в нарушаване на закона управление, ще търсим правата си и в българския съд ".

Иван Френкев
Велина Велинова

Николай Мравов
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР